حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

راه اندازی نیروگاه خورشیدی

نیروگاه خورشیدی

هزینه راه اندازی نیروگاه خورشیدی میتوان در فازهای مختلفی بررسی کرد؛ کمترین سرمایه موردنیاز برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی خانگی است که براساس انشعاب برق متقاضی، مجوز احداث صادر می شود و توانی در حدود ۵ کیلووات دارد. تیم فنی و مهندسی تک اینورتر با در اختیار داشتن تیم اجرایی متخصص متشکل از ۸ سوپر وایزر دارای مدرک بین المللی از شرکت Schletter آلمان برای نظارت و نصب و بالغ بر ۴۰ نیروی اجرایی دارای تخصص در حوزه راه اندازی سیستم متصل به شبکه، آمادگی خود را جهت طراحی و اجرای مزرعه های مگاواتی اعلام می نماید.

این شرکت در سال جاری با در اختیار داشتن در حدود ۱۰٫۲ مگاوات نیروگاه در دست اجرا در کشور، با اتکا به توان مهندسان طراح و اجرایی و پشتیبانی شرکت های معتبر تولید کننده تجهیزات خورشیدی اقدام به احداث نیروگاه فتوولتائیک در سراسر کشور می نماید.

راه اندازی نیروگاه خورشیدی

اگر قصد راه اندازی نیروگاه خورشیدی مگاواتی را دارید پیشنهاد بهتری برای شما داریم؛ فرض کنید سازوکاری تدوین شود که با حذف واسطه برای خرید تجهیزات، قیمت تمام شده آن، بهتر شود. آیا از این کار استقبال می کنید؟ فرض کنید خودتان قادر باشید محصول را مستقیم از شرکت تولید کننده خریداری کنید و لازم نباشد پول را به پیمانکار یا واردکننده بدهید که بخواهد این محصولات را وارد کند.

این کار که به مقداری پشتکار و مصمم بودن شما نیاز دارد، چندین حسن دارد؛ یکی این که نیاز نیست شما قیمت محصول را با در نظر گرفتن حق دلالی که جنس را وارد می کند و معمولا ۱۵ درصد افزایش قیمت را در پی دارد، خریداری کنید. از طرفی شرکت مجری پنل را برای فروش وارد می کند پس تعرفه گمرکی را باید تمام و کمال بپردازد، همچنین باید مالیات بر ارزش افزوده را هم بپردازد.

 

 

تجهیزات مورد استفاده در نیروگاه خورشیدی

1.پنل خورشیدی

در حال حاضر پنل هایی که در ایران استفاده می گردند از کشور های چین، کره جنوبی و بعضا آلمان و ژاپن وارد ایران می گردند. تمامی پنل هایی که دارای استاندارد های لازم و معرفی شده در ساتبا می باشند، قابلیت استفاده در نیروگاه های خورشیدی را دارند. از نظر طول عمر و استهلاک پنل ها می توان به این نکته اشاره نمود که پنل های خورشیدی دارای استاندارد های روز دنیا حداقل دارای ۲۰ تا ۳۰ سال طول عمر بوده و تقریبا تمامی کمپانی های تولید کننده دو گارانتی بر روی محصولات خود ارائه می دهند که این گارانتی ها به صورت ۱۰ تا ۱۲ سال برای عملکرد پنل بیشتر از ۹۰% مقدار نامی و ۲۰ تا ۳۰ سال عملکرد بالای ۸۰% مقدار نامی را ارائه می دهند.

2.اینورتر خورشیدی

اینورتر هایی که هم اکنون در ایران استفاده می گردند ساخت کشور آلمان، اتریش، ایتالیا و چین می باشند، که همگی دارای کیفیت فوق العاده و دارای حداقل ۵ سال گارانتی می باشند. در صورتی که این اینورتر ها در فضای مناسب و استاندارد نصب گردند به طول عمر ۲۰ ساله آنها می توان اطمینان یافت.

3.باتری خورشیدی

برخی از خریداران هنگام خرید باتری خورشیدی تنها بر روی قیمت این محصول تمرکز می کنند و از ویژگی ها و قابلیت های مختلف این نوع باتری چشم پوشی می کنند. باتری های خورشیدی به شما این امکان را می دهند که انرژی اضافی تولید شده توسط پنل های خورشیدی را برای استفاده بعدی ذخیره کنید.

4.کنترلر شارژر

شارژ کنترلر خورشیدی معمولاً وسیله ای برای تنظیم ولتاژ یا جریان خروجی پنل خورشیدی برای محافظت از باتری خورشیدی در برابر شارژ بیش از حد است. نقش شارژ کنترلر خورشیدی در سیستم های خورشیدی خارج از شبکه بسیار مهم است.

5.سیم ارت و صاعقه گیر

استفاده از تجهیزاتی مانند ارستر و سیم ارت در نیروگاه های کوچک و بزرگ کاملا ضروری بوده و می تواند تمامی نکات ایمنی لازم را برای تجهیزات فراهم آورد.

6.سیم و کابل

این نکته حائز اهمیت است که حتما بین پنل ها تا ورودی اینورتر باید از کابل های DC که از مس قلع اندود شده می باشند استفاده نمود. این کابل ها بصورت تک رشته و با دو روکش می باشند که جهت انتقال توان DC مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

سازه نگهدارنده نیروگاه خورشیدی

بحث دیگری که در اجرای نیروگاه خورشیدی حائز اهمیت است، انتخاب سازه نگهدارنده درست و اصولی است. سازه برای نیروگاه خورشیدی را می توان به لاستیک برای اتومبیل تشبیه کرد. اگر اتومبیل شما لاستیک خوبی نداشته باشد حتی اگر تندرو ترین خودروی جهان هم باشد باز نمی تواند حرفی برای گفتن داشته باشد. توجه کنید که برای سازه نگهدارنده پنل خورشیدی اصول و استانداردهایی وجود دارد که بعضا نادیده گرفته می شود. اما شما حساسیت بالا به خرج دهید. اتصالات سازه نباید بصورت جوشی باشد، سازه باید در برابر رطوبت، باد، باران، طوفان و سایر عوامل طبیعی مقاوم باشد.

عملکرد سازه نگهدارنده

سازه های مورد استفاده در زیر پنل های خورشیدی، با نهایت دقت و به جنس گالوانیزه نرم، مورد تائید سازمان انرژی های نو و به کمک نرم افزاری دقیق جهت یافتن پربازده ترین زاویه برای نصب پنل خورشیدی، راندمان کلی نیروگاه را بالا می برد و نگهداری های مربوط به سازه یا پنل را به حداقل می رساند. ما با استفاده از دانش روز، سیستم های متصل به شبکه را با بهترین بازده احداث و بهره برداری می نمائیم. ضمنا مشاوره لازم جهت سرمایه گذاری در این بخش را هم می توانید از طریق ارتباط با کارشناسان شرکت، دریافت کنید.

اخذ مجوز نیروگاه خورشیدی خانگی

اگر چه قرارداد خرید تضمنی انرژی تولیدی نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس کوچک بین سرمایه‌گذار و ساتبا منعقد می‌گردد، اما به دلیل کثرت این قبیل نیروگاه‌ها، ثبت درخواست، عقد قرارداد و پرداخت صورتحساب نیروگاه های خورشیدی خانگی از طرف شرکت های توزیع برق استانی انجام می‌شود. بنابراین برای شروع هر گونه اقدامی لازم است درخواست خود را به همراه مدارک مورد نیاز از طریق شرکت توزیع برق استان محل اقامت خود پیگیری نمایید.

نحوه ثبت درخواست در شرکت‌های توزیع برق مختلف متفاوت بوده و در برخی شرکت ها این امر از طریق راه اندازی سامانه‌های اینترنتی و در برخی دیگر به صورت حضوری انجام می‌شود. بهتر است قبل از مراجعه به شرکت توزیع برق استان خود، مراتب را از طریق وبسایت رسمی شرکت مذکور پیگیری کرده و در صورتیکه امکان ثبت مکانیزه درخواست وجود داشته باشد، از مراجعه حضوری به شرکت‌های برق اجتناب نمایید.

 

نحوه عملکرد نیروگاه خورشیدی

به پدیده ای که در اثر تابش نور بدون استفاده از مکانیزم های محرک، الکتریسیته تولید کند پدیده فتوولتائیک و به هر سیستمی که از این پدیده استفاده کند سیستم فتوولتائیک گویند. سیستم های فتوولتائیک یکی از پر مصرف ترین کاربرد انرژی های نو می باشند و تا کنون سیستم های گوناگونی با ظرفیت های مختلف (5/0 وات تا چند مگاوات) در سراسر جهان نصب و راه اندازی شده است و با توجه به قابلیت اطمینان و عملکرد این سیستم ها هر روزه بر تعداد متقاضیان آنها افزوده می شود. از سری و موازی کردن سلول های خورشیدی می توان به جریان و ولتاژ قابل قبولی دست یافت. در نتیجه به یک مجموعه از سلول های سری و موازی شده پنل (Panel) فتوولتائیک می گویند.

امروزه اینگونه سلول ها عموما از ماده سیلیسیم تهیه می شوند و سیلیسیم مورد نیاز از شن و ماسه تهیه می شود که در مناطق کویری کشور، به فراوانی یافت می گردد.

6 مزایای استفاده از نیروگاه خورشیدی

نیروگاه های خورشیدی که انرژی خورشید را به برق تبدیل می کنند در آینده با مزایای قاطعی که در برابر نیروگاه های فسیلی و اتمی دارند به خصوص این که دوستدار محیط زیست می باشند به این ترتیب مشکل برق بخصوص در دوران اتمام ذخایر نفت و گاز حل خواهند شد. تأسیس و به کارگیری نیروگاه های حرارتی آینده ای پرثمر و زمینه ای گسترده را برای کمک به خودکفایی و قطع وابستگی کشور به صادرات نفت فراهم خواهد کرد. اکنون شایسته است که به ذکر چند مورد از مزایای این نیروگاه ها پرداخته شود:

1.تولید برق بدون مصرف سوخت

نیروگاه های خورشیدی نیاز به سوخت ندارند و برخلاف نیروگاه های فسیلی که قیمت برق تولیدی آن ها تابع قیمت نفت بوده و همیشه در حال تغییر می باشد، در نیروگاه های خورشیدی این نوسان وجود نداشته و می توان بهای برق مصرفی را برای مدت طولانی ثابت نگه داشت.

2.عدم احتیاج به آب زیاد

نیروگاه های خورشیدی با هوای گرم احتیاج به آب ندارند لذا برای مناطق خشک مثل ایران بسیار حائز اهمیت می باشند (نیروگاه های حرارتی سنتی هنگام فعالیت نیاز به آب مصرفی زیادی دارند)

3.عدم آلودگی محیط زیست

نیروگاه های خورشیدی ضمن تولید برق هیچ گونه آلودگی در هوا نداشته و مواد سمی و مضر تولید نمی کنند در صورتی که نیروگاه های فسیلی هوا و محیط اطراف خود را با مصرف نفت – گاز و یا ذغال سنگ آلوده کرده و نیروگاه های اتمی با تولید زباله های هسته ای خود که بسیار خطرناک و رادیواکتیو هستند محیط زندگی را آلوده مشکلات عظیمی را برای ساکنین کره زمین به وجود می آورند.

4.امکان تامین شبکه های کوچک و ناحیه ای

نیروگاه های خورشیدی می توانند با تولید برق به شبکه سراسری برق نیرو برسانند و در عین حال امکان تأمین شبکه های کوچک و ناحیه ای را نیز به ما بدهند در حالی که نیاز به تأسیس خطوط فشارقوی طولانی جهت انتقال برق ندارند. چون انتقال از نیروگاه های ظرفیت بالای توأم با شبکه انتقال سراسری پر هزینه می باشد.

5.استهلاک کم و عمر زیاد

نیروگاه های خورشیدی بدلایل فنی و نداشتن استهلاک زیاد دارای عمر طولانی می باشند، در حالی که حداکثر عمر نیروگاه های فسیلی بین ۱۵ تا ۳۰ سال محاسبه شده است.

6.عدم احتیاج به متخصص

نیروگاه های خورشیدی احتیاج به متخصص عالی ندارند و می توان آن ها را به طور اتوماتیک به کار انداخت، در صورتی که در نیروگاه های اتمی وجود متخصصین عالی مقام ضروری بوده و این دستگاه ها احتیاج به مراقبت های دائمی و ویژه دارند.

علاوه بر موارد نام برده شده برای استفاده از انرژی خورشیدی در نیروگاه های خورشیدی، انرژی خورشید کاربردهای غیر نیروگاهی بسیاری دارد که از بین آن ها می توان به ساخت آبگرمکن های خورشیدی، حمام های خورشیدی، آب شیرین کن های خورشیدی، خشک کن های خورشیدی، اجاق و کوره های خورشیدی و خانه های خورشیدی (گرمایش و سرمایش و تهویه مطبوع ساختمان ها) اشاره کرد.

 

مزرعه تولید برق خورشیدی

مزرعه خورشیدی یا میدان خورشیدی، یک تاسیسات خورشیدی در مقیاس بزرگ است که برای مقاصد تجاری برق تولید می کند. این تاسیسات شامل طیف گسترده ای از پانل های فتوولتائیک خورشیدی (PV) است که برق را مستقیماً از نور خورشید تولید می کند. برخی از مزارع تولید برق خورشیدی فقط برق مصرف کنندگان محلی و اطراف آنها را تامین می کنند، در حالی که برخی دیگر وظیفه تولید برق برای شرکت ها را دارند. این نیروگاه ها انرژی قابل تجدید، قابل اعتماد و ایمن را برای مدت طولانی فراهم می کنند. اگر چه امروزه پنل های خورشیدی پشت بامی کاربرد زیادی پیدا کرده اند؛ اما آینده این صنعت در اختیار مزارع خورشیدی است، زیرا آنها می توانند به خوبی از منابع گرانبها، به ویژه زمین های بایر استفاده کنند. در عین حال، تولید انرژی پاک را افزایش می دهد و سلامت جامعه را از طریق تولید انرژی مقرون به صرفه ارتقا می دهد.

تاریخچه نیروگاه خورشیدی در ایران

استفاده از انرژی نور خورشید برای بیشتر مردم در ایران از زمان ورود ساعت های دیجیتال و ماشین های حساب مجهز به سلول های کوچک نوری موضوع آشنایی بود. اما استفاده گسترده از انرژی خورشید در جهت تامین برق به اواخر دهه ۶۰ بر می گردد. در ابتدا تجهیزات تولید برق خورشیدی به دلیل قیمت بالای آن، تنها جنبه پژوهشی و لوکس داشت که البته این ذهنیت لوکس بودن، علیرغم پیشرفت های سریع و افت قیمت های جهانی، همچنان پابرجا می باشد.

اولین نیروگاه خورشیدی

شاید بتوان تلاش های شرکت برق آفتابی هدایت نور یزد در تولید پنل های خورشیدی را جزو اولین اقدامات اساسی در بومی و ملی کردن تجهیزات مرتبط با برق خورشیدی در ایران ذکر کرد. شرکت برق آفتابی هدایت نور یزد در سال ۱۳۷۱ خط تولید پنل های خورشیدی را با استفاده از تکنولوژی کشور آلمان و با ظرفیت تولید سالانه ۳ مگاوات در تهران راه اندازی نمود. در آن سال ها، قیمت جهانی پنل های خورشیدی، حدود ۶ دلار به ازای هر وات بود. با مقایسه آن با قیمت فعلی، یعنی ۰٫۲ دلار به ازای هر وات، می توان فهمید که با چه رقم بالایی سرو کار داشتیم.

معاونت امور انرژی وزارت نیرو در تلاش برای منطقی کردن مصرف انرژی در کشور، فعالیت های بسیاری را از سال ۱۳۷۵ آغاز کرد و در ادامه اجرای بخشی از فعالیت ها در زمینه های آموزش و آگاه سازی، سازمان مدیریت و بازیافت انرژی در صنایع کشور را با تأسیس سازمان بهره‌‌وری انرژی ( سابا ) به آن سازمان واگذار کرد.

تاسیس نیروگاه خورشیدی

پس از درخواست مجوز تاسیس نیروگاه خورشیدی باید با یک شرکت نصب پنل خورشیدی قرارداد ببندید و هزینه های نصب و راه اندازی معمولا حدود 10 درصد هزینه خرید تجهیزات می باشد. تک اینورتر پروژه های زیادی را در خارج و داخل کشور تاسیس نموده است که برای دیدن همه این پروژه ها میتوانید به این لینک مراجعه نمایید.  از نمونه پروژه های انجام شده ما میتوان به نیروگاه خورشیدی کارخانه کفش کهریزک اشاره کرد که در این پروژه که در کنار یک نیروگاه 20 کیلووات آنگرید قرار گرفته پنل های خورشیدی در نمای ورودی کارخانه نصب شده برای نمایش زیبایی پنل خورشیدی و شو ، اما کارفرما درخواست کردن تا از برق تولیدی همین پنل ها که با زاویه ای 80 درجه نصب شدن برای روشن کردن محوطه ورودی درب کارخانه استفاده کنیم.
نیروگاه برق خورشیدی کارخانه

سوالات متداول در مورد نیروگاه خورشیدی

نیروگاه خورشیدی چیست؟

نیروگاه انرژی خورشیدی (solar power plant ) تبدیل انرژی از نور خورشید به برق را انجام می دهد، یا به طور مستقیم با استفاده از فتوولتائیک (PV)، به طور غیر مستقیم با استفاده از انرژی خورشیدی متمرکز، و یا ترکیبی از آن می باشد. سیستم های انرژی خورشیدی متمرکز از لنزها یا آینه ها و سیستم های ردیابی استفاده می کنند تا یک منطقه بزرگ نور خورشید را به یک پرتو کوچک متمرکز کنند. سلول های فوتوولتائیک با استفاده از اثر فتوولتائیک نور را به جریان برق تبدیل می کنند.

آیا ساخت نیروگاه خورشیدی در کویر اولویت دارد؟

معاون وزیر نیرو گفت: گرما منجر به کاهش بازدهی چشمگیر صفحه‌های خورشیدی است، از طرفی مناطق کویری، بدون زیرساخت و شبکه هستند، بنابراین ساخت نیروگاه خورشیدی در کویر از ریشه غلط است.

بزرگترین نیروگاه خورشیدی دنیا در کجاست؟

نیروگاه خورشیدی حرارتی کالیفرنیا با نام Solar Electric Generating System شناخته می‌شود و قادر است ۳۹۲ مگاوات برق را از طریق ۱۷۳٫۵۰۰ واحد پنل خورشیدی تولید کند.