یکی از طرح های اقتصادی مطرح شده در دهه گذشته، اجرای نیروگاه های خورشیدی متصل و فروش برق به وزارت نیرو بود. در حال حاضر نیروگاه های خورشیدی در اندازه های مختلف در سراسر کشور در حال نصب هستند و امروزه نیروگاه های خورشیدی پرقدرت که به مزارع خورشیدی نیز معروف هستند، رواج بیشتری پیدا کرده اند.
نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه
این نوع برق روی دو خط فشار ضعیف LV و فشار ضعیف OV به خوبی به کل شبکه برق متصل است و در روشنایی روز که خورشید طلوع می کند برق تولید و تغذیه می کند. ساختار نیروگاه از پنل خورشیدی و اینورتر تشکیل شده است و این نوع نیروگاه قابلیت ذخیره انرژی را ندارد و فقط یک روزه کار می کند. پنل های خورشیدی انرژی خورشیدی را به برق تبدیل می کنند، سپس اینورتر متصل به شبکه، سطح و نوع ولتاژ را با توجه به شبکه تغییر می دهد و در نهایت برق به طور مستقیم یا از طریق نیروگاه مورد تایید سازمان برق تزریق می شود.
حداکثر توان خروجی یک نیروگاه خورشیدی برابر با حداکثر توان یک پنل خورشیدی نصب شده در یک نیروگاه است و نیروگاه های اجرا شده در ایران معمولاً از 5 کیلو وات و تا ده ها مگاوات شروع می شوند.
وزارت نیرو و خرید برق خورشیدی
با توجه به کمبود انرژی ایران به دلیل عدم توسعه نیروگاه های سوخت فسیلی و همچنین افزایش مصرف برق، انرژی های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی می تواند بهترین راه حل برای جبران این کمبود باشد. همچنین اجرای پروژه های انرژی خورشیدی به صورت خانگی و شهری می تواند تلفات خطوط انتقال و خطوط توزیع را کاهش دهد. به همین دلایل، وزارت نیرو، منابع معدنی و نیرو ترجیح میدهد بیشتر برق مصرفی مصرفکنندگان را از طریق نیروگاههای خورشیدی راهاندازی شده توسط بخش خصوصی و دولتی تامین کند.
این نیروگاهها میتوانند نیروگاههای کم مصرف خانگی و شرکتی یا نیروگاههای پرحجم و مگاوات با نرخ خرید برق متفاوت در هر دو حالت باشند. همچنین در مورد تولید برق مگاوات، نرخ خرید ممکن است به صورت قراردادی یا مناقصه تعیین شود.
خرید انرژی خورشیدی کم مصرف
در حال حاضر و از تاریخ انتشار این مقاله، بر اساس آخرین قیمت های اعلام شده از سوی وزارت نیرو، نیروگاه های خورشیدی در سه دسته سیستم های CB 5 کیلوواتی، نیروگاه های کمتر از 20 کیلووات و نیروگاه های کمتر از 200 کیلووات طبقه بندی می شوند. سامانه های 5 کیلوواتی کمیته امداد به طرح توانمندسازی خانواده تحت پوشش کمیته امداد متصل است و قیمت خرید برق این نیروگاه ها برای هر کیلووات ساعت تولید حدود 2200 تومان است. نیروگاه های زیر 20 کیلووات 1750 تومان و نیروگاه های کمتر از 200 کیلووات 1650 تومان در هر کیلووات ساعت دریافت می کنند. شایان ذکر است که هزینه خرید یک مگاوات برق برای نیروگاه های با ظرفیت کمتر از 200 کیلووات، 1650 تومان در هر کیلووات ساعت است، اما در برخی موارد می توان در مکان های خاصی نیروگاه خورشیدی نصب کرد. توسط وزارت نیرو انرژی و تعیین قیمت فروش بر اساس قرارداد با وزارت نیرو تماس بگیرید.
نرخ خرید انرژی نیروگاه خورشیدی مگاوات
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، قیمت خرید هر مگاوات برق خورشیدی برابر با 200 کیلووات انرژی خورشیدی است، اما در برخی موارد به دلیل کمبود وزارت نیرو، با آن سرمایهگذاریها در زمینه انرژی خورشیدی قرارداد بسته میشود. پروژه ها در صورت تاسیس نیروگاه در مقطعی سرمایه گذار می تواند از قیمت بالای فروش برق بهره مند شود. در برخی موارد نرخ به 7 سنت نیز می رسد که در زمان انتشار این مطلب قیمت دلار حدود 42 هزار تومان و 7 سنت به ازای هر کیلووات 2940 تومان است. بنابراین، با سرمایه گذاری در یک مگاوات انرژی خورشیدی و با ساخت نیروگاه در یک منطقه خاص، تقریبا دو برابر هزینه یک کیلووات برق دریافت خواهید کرد.
بازگشت سرمایه در نیروگاه خورشیدی
یکی از مهم ترین پارامترها برای هر سرمایه گذاری ROI یا بازگشت سرمایه است. هر صندوق مبلغی را برای احداث نیروگاه خورشیدی در نقاط مختلف پرداخت می کند و از سوی دیگر انتظار دارد که پول پرداخت شده به عنوان سود برای مدت معینی برگردانده شود و از آن زمان سود از . پرداخت های ماهانه یا دریافت سالانه. در انرژی خورشیدی نیز این موضوع بسیار مهم است. بنابراین، هر سرمایه گذار باید قبل از تصمیم گیری، بازگشت سرمایه انرژی خورشیدی را محاسبه کند.
درآمد نیروگاه خورشیدی
هر نیروگاه خورشیدی با توجه به ظرفیت پنل های خورشیدی نصب شده و تابش و شرایط آب و هوایی محل نصب، مقدار مشخصی برق را در شبانه روز تولید می کند و آن را به کل شبکه برق می رساند. برای محاسبه میزان انرژی تولیدی در هر نیروگاه میتوان از نرمافزارها و وبسایتهای مختلفی که برای این منظور طراحی شدهاند استفاده کرد، اما برای یک محاسبه تقریبی میتوان توان پنل خورشیدی نصب شده در نیروگاه را در ضریب ضرب کرد و یا تابش متوسط سولار، برای اطلاعات بیشتر به مقاله psh مراجعه کنید psh . برای اطلاع از میزان PSH در محل نصب خود می توانید از وب سایت گلوبال سولار اطلس استفاده کنید. اما به طور متوسط این مقدار در پایتخت حدود 4.5-4.8 و در نقاط با شدت تابش در حدود 5-5.5 است. به عنوان مثال اگر یک نیروگاه خورشیدی 5 کیلوواتی در یزد بسازیم و با توجه به اینکه PSH در یزد حدود 5 است، این نیروگاه روزانه 25 کیلووات ساعت برق تولید می کند. این مقدار حدود 750 کیلووات ساعت در ماه و حدود 9 مگاوات ساعت در سال است. بنابراین اگر قیمت خرید 1750 تومان باشد این نیروگاه سالانه حدود 15750000 تومان قیمت دارد.
مشکل تورم و ضریب اصلاح
همانطور که مشخص است نرخ تورم سالانه در ایران بالاست و رسما تا 40 درصد و به طور غیررسمی تا 100 درصد می رسد. به منظور بهبود سودآوری نیروگاه های خورشیدی ساخته شده، از ضریبی به نام ضریب تعدیل در نرخ خرید استفاده می شود تا تورم زیادی را خنثی کند. این ضریب از شاخص خرده فروش در ابتدا و پایان سال و همچنین تفاوت نرخ ارز در طول سال به دست می آید و در قیمت خرید نهایی ضرب می شود. معمولاً در سال های اخیر مقدار این ضریب حدود 25 درصد است که در قیمت خرید نهایی در 1.25 ضرب می شود. به عنوان مثال مشتری برای سال اول 15 میلیون و 750 هزار تومان، سال دوم 19 میلیون و 680 هزار تومان، سال سوم 24 میلیون و 600 هزار تومان و سال چهارم 30 میلیون و 750 هزار تومان دریافت می کند. از این تعداد در مجموع 90750000 تومان به دست آمد. در صورتی که میزان ساخت نیروگاه در این حد باشد، بازگشت سرمایه 4 سال است و در غیر این صورت بازگشت سرمایه به 4.5 یا 5 سال افزایش می یابد.
قیمت ساخت نیروگاه خورشیدی
قطعات اصلی هر نیروگاه خورشیدی را می توان به سه گروه تقسیم کرد: پنل خورشیدی، اینورتر متصل به شبکه و ساختار پشتیبانی پنل خورشیدی. هر یک از این قطعات نشان دهنده درصدی از هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی است. همچنین هزینه تجهیزات برقی مانند سیم و کابل و کانکتور، هزینه مصالح فونداسیون سازه نگهدارنده (سازه پنل خورشیدی) و هزینه پیمانکار برای تکمیل پروژه عناصری هستند که برای ساخت باید محاسبه شوند. . از ایستگاه خورشیدی با افزایش ظرفیت یک نیروگاه خورشیدی، هزینه ها نیز افزایش می یابد، اما نه به صورت خطی. مثلاً در ساخت نیروگاه خورشیدی 5 کیلوواتی باید یک چاه زمینی به ارزش تقریبی 5 تا 10 میلیون تومان ساخت و در نیروگاه خورشیدی 100 کیلوواتی می توان از همین چاه با همین هزینه استفاده کرد. از سوی دیگر، قراردادهای پروژه های بزرگ ارزان تر است و همه این موارد می تواند هزینه های ساخت و ساز را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
بنابراین در صورت امکان سرمایه اولیه ساخت نیروگاه خورشیدی را برای ساخت نیروگاه بزرگتر افزایش دهید. در این صورت بازگشت سرمایه نیز بهتر خواهد بود. برای برآورد هزینه ساخت نیروگاه خورشیدی در سراسر کشور می توانید با کارشناسان ما در تک اینورتر تماس بگیرید. در این مقاله سعی داشتیم شما را با مسائل مالی نیروگاه های خورشیدی آشنا کنیم. برای مطالعه بیشتر در مورد نیروگاه های خورشیدی می توانید به مجله تک اینورتر مراجعه کنید.